CO TO SĄ STEROLE ROŚLINNE??
Powszechnie wiadomo, że podwyższony poziom cholesterolu we krwi przyczynia się do choroby wieńcowej, zawału serca, hipercholesterolemii, czy miażdżycy naczyń krwionośnych. Na szczęście bardzo łatwo można go obniżyć bez konieczności stosowania lekarstw.
Powszechnie wiadomo, że podwyższony poziom cholesterolu we krwi przyczynia się do choroby wieńcowej, zawału serca, hipercholesterolemii, czy miażdżycy naczyń krwionośnych. Na szczęście bardzo łatwo można go obniżyć bez konieczności stosowania lekarstw.
Co to są sterole roślinne?
Sterole roślinne,
zwane inaczej fitosterolami to podstawowe składniki błon komórkowych
organizmów roślinnych. Ich cząsteczka przypomina swoją budową cząsteczkę
cholesterolu, dlatego też stosowane ich w odpowiedniej dawce mogą
przyczynić się do obniżenia cholesterolu we krwi.
Korzyści stosowania steroli roślinnych
Jak wykazują badania sterole roślinne
obniżają stężenie cholesterolu całkowitego oraz tzw. „złego
cholesterolu” LDL poprzez częściowe hamowanie wchłaniania się go w
jelitach.
Dowiedziono, że spożywanie 1,5–3
g steroli roślinnych lub stanoli (uwodornione sterole) roślinnych
dziennie obniża stężenie „złego cholesterolu” LDL o 7–12,5 proc.
Gdzie występują sterole roślinne?
Głównym źródłem fitosteroli są oleje
roślinne, takie jak: słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy, kukurydziany,
sojowy i sezamowy. Można je także znaleźć w ziarnach soi, ryżu, drzewie
sosny, kiełkach pszenicznych, sojowych i kukurydzianych, orzechach,
płatkach zbożowych i warzywach strączkowych.
Obok źródeł naturalnych, zaczęto także
wykorzystywać je do produkcji tzw. żywności funkcjonalnej, poprawiającej
stan naszego zdrowia. W związku czym, sterole stosuję się jako dodatki
do produktów spożywczych takich jak: margaryny, jogurty, pieczywo,
serów dojrzewających, mleka i soków.
Komu polecane są fitosterole?
Spożywanie steroli roślinnych polecane jest osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i hipercholesterolemią. Należy jednak pamiętać, że samo spożycie fitosteroli nie rozwiąże problemu. W walce z wysokim cholesterolem
niezbędne jest ograniczenie nasyconych tłuszczów zwierzęcych na rzecz
niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących ze źródeł
roślinnych, zwiększenie spożycia błonnika znajdującego się w produktach
pełnoziarnistych i w warzywach oraz zwiększenie aktywności fizycznej.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na fitosterole?
Fitosterole jak każda inna substancja
aktywna, nie powinny być spożywane w nadmiarze. Sugerowana dawka to nie
więcej niż 3 g na dobę. Spożywanie nadmiernej ilości steroli roślinnych
może niekorzystnie wpływać na poziom b-karotenu w organizmie człowieka, a
także według niektórych badań obniżać poziom likopenu i witaminy E.
Ponadto sterole znajdujące się w żywności funkcjonalnej
nie powinny być spożywane przez dzieci poniżej 5 roku życia z
prawidłowym stężenie cholesterolu we krwi. Według zaleceń bezpieczna
zalecana dawka skutecznie obniżająca poziom cholesterolu oraz
niewpływająca na ilość witaminy E i b-karotenu to 1,5 g na dobę.